söndag 1 juni 2008

Alexander Vik

Såg just en trevlig dokumentär om affärsmannen Alexander Vik på SVT. Dokumentären handlade om hur Alexander drev upp aktien för sitt IT-bolag med 74000% utan att egentligen inte bolaget omstatte pengar. Förvisso omsatte bolaget pengar och han hade kanske ambitioner med sitt bolag men inte mer än att han och hans bröder sålde av alla egna aktier i företaget för flera 100 miljoner dollar.

När man tittar på en dokumentär av detta slaget får man lite blandade känslor. Vissa känslor man får är ju att han egentligen är en skit som snackat upp aktien utan egentligen göra det han påstår sig göra och det är ju egentligen att lura småsparare. Samtidigt går det knappast bevisa eftersom han säkert påstått att han gjort allt för sitt företag.

Samtidigt som man har dessa känslor så måste man nog påstå att han är en slug, otroligt kompetent affärsman som kan spelat och tänja på alla de gränser som finns utan att gå över på kriminella handligar.

Flera personer som medverkade i programmet sade att Alexander Vik är en mycket skicklig affärsman och det kunde ingen ta ifrån honom. Däremot tyckte väl många av de som var med i dokumentären att han inte alltid har rent mjöl i påsen.

Om man skall bli störst får man inte vara rädd att trampa på några tår. Även om det kan ställa till med obehag. Trevlig dokumentär om en driven man. Om du vill de den finns den säkert på SVT.se.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst var det en bra dokumentär, men nog var det lite VÄL mycket "talande bilder" på kraschande raketer och liknande. Ofta finns det ju mer än en sanning.... Är det inte lite väl enkelt att peka ut en enda syndabock?

Thomas sa...

anonym
Det är sant. De överdrev rätt mycket med bilderna och som du säger är det nog fler än Alexander som borde hängts ut i dokumentären. En hype av detta slag är väl svårt för en ensklid att åstakomma.